30.4.09

Lokalni izbori 2009. godine

Odlukom Vlade RH koja stupa na snagu u srijedu, 15. travnja, raspisani su izbori za općinske načelnike, gradonačelnike, župane te za općinska i gradska vijeća i županijsku skupštinu.

Izbori će se održati u nedjelju, 17. svibnja a po prvi puta u našoj povijesti birači će imati mogućnost neposrednog izbora svojih općinskih načelnika odnosno gradonačelnika i župana.

U općinama i gradovima do 10.000 stanovnika načelnici i gradonačelnici imaju jednog zamjenika i dužnost mogu obnašati profesionalno ili volonterski a u općinama i gradovima iznad 10.000 stanovnika kao i u glavnim gradovima županija te župani imaju po dva zamjenika, dužnost moraju obnašati profesionalno a njihovi zamjenici mogu odlučiti dali će biti profesionalci ili volonteri.

Konkretno, načelnik općine Nedelišće, gradonačelnik Čakovca i župan imati će po dva zamjenika i moraju biti profesionalci dok u svim ostalim općinama i gradovima čelnici imaju jednog zamjenika i mogu birati profesionalnu ili volotnersku dužnost.

Na dan izbora birači će na biračkim mjestima dobiti četiri glasačka listića: na jednom će birati općinskog načelnika odnosno gradonačelnika, na drugom općnisko odnosno gradsko vijeće, na trećem, župana a na četvrtom županijsku skupštinu.

Izbor načelnika, gradonačelnika i župana vrši se večinskim sustavom što znaći da pobjednik mora dobiti više od 50% glasova od upisanih birača. Ako u prvom krugu ni jedan kandidat ne ostvari tu većinu, nakon 14 dana (31. svibnja) ide drugi izborni krug u koji ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova. Pobjednik je onaj koji dobije više glasova.

Izbor članova općinskih i gradskih vijeća te županijske skupštine kao i do sada, vrši se razmjernim sustavom što znaći da će birači glasati za stranačke ili neovisne liste a zavisno od broja osvojenih glasova svake liste koja pređe prag od 5% utvrđuje se koliko je koja lista osvojila mandata u vijeću ili skupštini.