20.3.09

Održan 8. sastanak Koordinacije za lokalnu samoupravu HSLS-a u Crikvenici - Administracija je u Hrvatskoj preskupa

Reducirati broj lokalnih jedinica, gradova i općina te tako smanjiti financijske troškove budući da je administracija u našoj državi preskupa, jednoglasni je zaključak Koordinacije HSLS-a za lokalnu samoupravu, koja je održala sjednicu u subotu, 21. ožujka 2009. godine u Crikvenici uz potporu Zaklade Friedrich Naumann.

Na sjednici su, uz ostale, bili i zamjenik predsjednice HSLS-a i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, politička tajnica stranke i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić, član Predsjedništva stranke, gradonačelnik Samobora i predsjednik Koordinacije za lokalnu samoupravu HSLS-a, Antun Dubravko Filipec, državna tajnica za malo i srednje poduzetništvo Tajana Kesić Šapić te brojni članovi HSLS-a iz svih ogranaka i podružnica.

Sudionici seminara raspravljali su o tri teme: lokalnoj upravi i ovisnosti o radu inspekcijskih službi, neposrednom izboru izvršnih čelnika te novim izazovima, s naglaskom na ulozi gradonačelnika i suradnji s gradskim vijećem te o gospodarstvu, odnosno, državnim poticajima i mjerama.

Dogovoreno je da će se predložiti Udruzi gradova da problematiku rada inspekcijskih službi uvrsti u program djelovanja za 2009. godinu te kroz daljnju razradu iste predloži konkretne mjere i radnje za rješavanje problematike i izmjenu postojećih zakona.

U raspravi se moglo čuti i kako Hrvatskoj treba moderna regionalizacija, a taj početak će obilježiti predstojeći lokalni izbori u svibnju; raspravljalo se i o sustavu otvorenih lista, s kojih građani za vijećnike za gradsko vijeće mogu birati jednu ili više osoba, a ne cijelu listu.

Ova kriza je pokazala da Hrvatska treba razmotriti novi sustav lokalne samouprave, revidirati broj županija i lokalnih jedinica, kako bi se pojednostavio državni aparat, jer se u protivnom gube sredstva na putu između građana i države, odnosno lokalne samouprave. Stoga država mora krenuti u reformu javne uprave, višekratno se čulo na skupu.

I na ovom je skupu ponovljen zaključak sa sjednice Predsjedništva HSLS-a koju je stranka održala dan ranije, 20. ožujka, a na kojoj je zaključeno da će HSLS predložiti svojim koalicijskim partnerima prijedlog po kojem članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća mogu biti isključivo eksperti koji za svoj angažman neće dobivati novčanu naknadu.

Info: HSLS