28.7.09

Sajam razmjene udžbenika u Međimurskoj županiji

Vlada RH donijela je odluku o ukidanju besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola s time da će najvjerojatnije zadržati financiranje udžbenika djeci poginulih branitelja i branitelja invalida, te djeci primateljima socijalne pomoći.

Zbog takve Vladine odluke, župan Međimurske županije Ivan Perhoč održao je radni sastanak sa ravnateljima osnovnih škola na kojem se raspravljalo o najkvalitetnijem rješenju kako bi se roditeljima učenika olakšao teret financiranja udžbenika.

Kako se u posljednje vrijeme, od strane knjižara, na roditelje vrši sve češći pritisak da se u kratkom roku izvrši uplata akontacije za udžbenike, Međimurska županija poziva učenike i njihove roditelje da nema potrebe žuriti sa takvim aktivnostima budući da je Županija u suradnji sa školama započela projekt prikupljanja i razmjene udžbenika. Također se apelira na roditelje učenika da ne kupuju stare udžbenike.

Na radnom sastanku međimurskog župana i ravnatelja osnovnih škola predloženo je slijedeće:

1. Pozivaju se učenici i njihovi roditelji da u vremenu do 19. kolovoza međusobno razmijene udžbenike.

2. Škole će organizirati prikupljanje udžbenika u svojim prostorima:
- 20. kolovoza 2009. u vremenu od 09 – 12 sati u svim osnovnim školama
- 21. kolovoza 2009. u vremenu od 15 – 18 sati u svim osnovnim školama
(škole će potom vršiti međusobnu razmjenu udžbenika)

3. Međimurska županija će organizirati „SAJAM RAZMJENE UDŽBENIKA“ koji će se održati u sportskoj dvorani Graditeljske škole u Čakovcu i to:
- 25.kolovoza 2009. od 9 - 15 sati
- 26.kolovoza 2009. od 12 – 18 sati

(Na „SAJMU RAZMJENE UDŽBENIKA“ će učenici i njihovi roditelji imati mogućnost besplatnog preuzimanja udžbenika koji će se do tog dana prikupiti)

Svjesni činjenice kako je obrazovanje strateški element izlaska iz krize a zbog štednje države na udžbenicima građanima jedino preostaje lokalna razina vlasti, Međimurska županija učinit će sve u okviru svojih mogućnosti kako bi roditeljima olakšala nabavu novih udžbenika. Nažalost, nemoguće je preuzeti obvezu potpunog financiranja novih udžbenika ali ako se akcijama koje će Županija provoditi zajedno sa osnovnim školama uspije barem nekima omogućiti besplatni udžbenici, učinilo se mnogo jer besplatni udžbenici predstavljaju važnu socijalnu mjeru u postojećoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji.

INFO: Međimurska županija