5.11.08

HSLS-ovo izaslanstvo /Breglec Dražen i Latinović Andrea/ na Kogresu ELDR-a u Stockholmu

U glavnom gradu Švedske, Stockholmu, od 30. do 31. listopada 2008. godine održan je 29. Kongres ELDR-a (Europske liberalno-demokratske i reformističke stranke), na kojem je sudjelovalo oko 300 delegata iz 55 europskih liberalnih stranaka, a iz Hrvatske su uz HSLS nazočni bili i predstavnici HNS-a. Članovi ELDR-a iz Hrvatske su HSLS, HNS i IDS.

Na 29. Kongresu ELDR-a (Europske asocijacije liberalnih i demokratskih stranaka) sudjelovalo je i izaslanstvo HSLS-a, u kojemu su potpredsjednik HSLS-a i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec i glasnogovornica stranke Andrea Latinović.

Uz mnogobrojne delegate na Kongresu, bili su i finski i danski premijeri Matti Vanhanen i Anders Fogh Rasmussen, kao i brojni ministri i vladini dužnosnici domaćina Švedske, između ostalih i švedska ministrica za europska pitanja Cecilia Malmström. Skupu se također obratio i Guido Westerwelle, predsjednik njemačkog FDP-a (Freie demokratische Partei), naglasivši kako su nakon 46 godina, liberali došli na vlast u Bavarskoj.

HSLS-ovi su predstavnici, osim na teme samog kongresa, bili posebno fokusirani na bilateralne razgovore s brojnim europskim političarima, s posebnim naglaskom na lobiranje po pitanju trenutne pozicije Hrvatske u pregovorima i lobiranju za ubrzanje ulaska u EU.

Susret Bregleca i Kacina
Prilikom jednosatnog susreta voditelja HSLS-ovog izaslanstva Dražena Bregleca i istaknutog člana LDS-a i Europskog parlamentarca Jelka Kacina naglašeno je da je od obostrane važnosti i interesa ubrzati proces pristupanja Hrvatske EU.

Breglec na sastanku sa Ceciliom Malmström
Na marginama konferencije ELDR-a u petak, 31. listopada HSLS-ov potpredsjednik Breglec održao je bilateralni sastanak sa švedskom ministricom za europske poslove Ceciliom Malmström. Teme sastanka bile su, ponajprije, sažeta informacija o napretku u pregovorima u poglavlju 10. Informatika, Društvo i mediji, posebno u svjetlu prošlogodišnjeg posjeta ministrice Malmström Hrvatskoj, kada je u razgovoru sa ministricom Kitarović švedska ministrica naglasila potrebu ubrzanja i pojednostavljenja procedura pri izgradnji elektroničke komunikacijske infrastrukture (kao što je poznato, radi se o problemu određenog zastoja u izgradnji novih baznih stanica, što je inicirano kao problem, prije svega, od strane Tele 2).

Izvor: HSLS