17.5.08

Središnje Vijeće održalo 12. sjednicu

BREGANA - U subotu, 17. svibnja 2008. godine Središnje vijeće HSLS-a održalo je u svoju 12-u sjednicu u Eko-centru Budinjak blizu Bregane, čiji su domaćini bili samoborski HSLS-ovci.

Na sjednici je predsjednica stranke Đurđa Adlešič podnijela izvještaj o radu između dvije sjednice Središnjeg vijeća, istaknuvši kako je zamjetan rast stranke, posebice na lokalnim nivoima. Ponovila je kako HSLS participira u radu Vlade i zadovoljan je brzinom reformi koje se provode. Također je upozorila kako je hrvatska politička scena zaista polarizirana, a samo dvije stranke, HDZ i SDP kreiraju njezino djelovanje, dok politički centar bilježi trend laganog pada, upravo zbog te polarizacije. “Čini se da se Hrvatska amerikanizira, jer isključivo dvije stranke vode političku scenu”, kazala je Adlešič, upozorivši da HSLS treba ozbiljno razmisliti o daljnjem radu i dobro se pripremiti za lokalne izbore u svibnju 2009. godine. Naglasila je i kako je iznimno zadovoljna radom nekih stranačkih ogranaka na terenu te posebice pohvalila rad Mladih hrvatskih liberala, koji osnivaju sve više ogranaka širom Hrvatske.

U diskusiji je sudjelovala nekolicina članova Središnjeg vijeća, a potpredsjednik stranke Želimir Janjić posebno je pohvalio “buđenje zagrebačkog ogranka, koji se dobro počeo pripremati za lokalne izbore”.

Raspravljalo se i o pripremama za 15. Sabor HSLS-a, koji će najvjerojatnije biti održan krajem listopada, kako bi nakon ljetne stanke bilo dovoljno vremena za njegovo kvalitetno organiziranje. Taj će Sabor, čulo se, biti ključan i za daljnje funkcioniranje stranke, budući će na njemu biti birano novo stranačko vodstvo.

Nakon sjednice na kojoj je izvještaj predsjednice prihvaćen jednoglasno, održana je i konferencija za novinare. Na njoj je predsjednica Adlešič ponovila kako su lokalni izbori prilika za jačanje političkoga centra, “koji je ozbiljno poljuljan”. Izvijestila je i kako se stranka priprema za lokalne izbore, koji su odgovor na sve veću polarizaciju političke scene u Hrvatskoj. “Ovakva polarizirana scena nije dobra za Hrvatsku, ali, ni za HDZ i SDP”. Ona smatra da politički centar u Hrvatskoj apsolutno mora biti očuvan te da su lokalni izbori u kojima se izravno biraju gradonačelnici, načelnici i župani, dobri za HSLS, jer, HSLS je “uvijek bila stranka koja ima jake pojedince”. Izvijestila je i da će stranačke lokalne organizacije, kao i do sada, same odlučivati o svojim koalicijskim partnerima te im se ništa neće sugerirati iz središnjice. Također je najavila i da će HSLS na jesen održati Izborni sabor te da stoga kreću u proces unutarstranačkih izbora od najnižih lokalnih razina. Osvrćući se na 19.-u obljetnicu stranke, Adlešič je rekla da su “prošli fazu kada im se govorilo da nestaju”, dodajući: “Nama se zadnjih deset godina prijeti, a mi uporno preživljavamo, naročito na lokalnim razinama, i participiramo u izvršnoj vlasti gdje se dio programa uvijek može realizirati", kazala je. Ponovila je i da HSLS ima korektne odnose s koalicijskim partnerima.

Izvor: HSLS