19.11.09

Darinko Kosor novi predsjednik HSLS-a


SLAVONSKI BROD,14. studenoga

Novi predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke je Darinko Kosor, koji je na 15. Saboru stranke pod nazivom “Put u Europu”, održanom u subotu, 14. studenog 2009. godine u Slavonskom Brodu pobijedio svoje protukandidate Dražena Bregleca i Davora Žmegača.

Gosti HSLS-ovog Sabora bili su i predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor, potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, ministar mora, infrastrukture i prometa Božidar Kalmeta, ministar poljoprivrede Petar Čobanković te predstavnici koalicijskih stranaka, u ime SDSS-a potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac i u ime HSS-a Zdravko Kelić, a među gostima je bio i zastupnik Liberalne demokracije Slovenije u Europskom parlamentu Jelko Kacin.

Sabor je započeo s radom u 10 sati, a otvorila ga je predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, a nazočnim su se liberalima prigodnim govorima obratili gosti te potom predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor. Premijerka je istaknula dosadašnju odličnu suradnju sa HSLS-om u koalicijskoj Vladi, zahvalivši Đurđi Adlešič i istaknuvši da je od njezinog dolaska na mjesto predsjednice Vlade suradnja uznapredovala “od vrlo dobre do odlične”. Jadranka Kosor je podsjetila i da je Vlada od srpnja ove godine donijela niz teških odluka i nepopularnih odluka, koje su, međutim, bile nužne, od posebnog poreza do najnovijeg Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, koji je iznimno važan za budućnost Hrvatske. Poželjela je HSLS-u uspješnu budućnost i daljnju odličnu suradnju i sa HDZ-om i u Vladi.

Zastupnik LDS-a u Europskom parlamentu Jelko Kacin također je pohvalio uspješnu suradnju dviju stranaka, istaknuvši kako se Hrvatska približava ulasku u Europsku uniju i podsjetivši da su joj na tom putu svojom podrškom pomogli i slovenski liberali.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič je podnijela izvješće o radu od lipnja 2006. godine, kada je preuzela vođenje stranke, do 15. Sabora, podsjetivši na niz inicijativa koje je HSLS kao koalicijski partner pokrenuo u Vladi- poput otvaranja rasprave o Zakonu o radu, otvaranja pitanja državnih dužnosnika u nadzornim odborima državnih tvrtki, prijedloga podjele Hrvatske na nekoliko regija, koji će kasnije biti uvod u prijedlog smanjenja broja gradova, općina i županija.

"Obzirom na tešku gospodarsku situaciju, birajući između MMF-a i tzv. kriznog poreza podržali smo uvođenje kriznog poreza smatrajući da tako čuvamo fiskalnu neovisnost Hrvatske. No, ta podrška nije bila bezuvjetna, inzistirali smo da Vlada pokaže socijalnu osjetljivost i da se od ovog oporezivanja izuzmu najniža primanja", kazala je Adlešič.

Podsjetila je također i sklapanje Koalicije s HSS-om, zatim na ulazak HSLS-a u koalicijsku Vladu, istaknuvši kako je HSLS dobio dva mandata u Hrvatskom saboru, potpredsjedničko mjesto u Vladi, četiri državna tajnika u ministarstvima te nekoliko čelnih mjesta u državnim tvrtkama.

Zahvalila je svim članovima HSLS-a na podršci koju je dobivala tijekom tri i pol godine vođenja stranke, a u emotivnom je govoru naglasila kako će joj iz vremena vođenja stranke ostati samo lijepe uspomene. Poručila je i da liberalima predstoje dobra vremena te kako je uvjerena da će HSLS i u budućnosti biti respektabilna politička stranka centra.

Nakon što u prvom krugu glasovanja nitko od trojice kandidata nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu, u drugom krugu najviše glasova dobio je Darinko Kosor za kojeg je glasovalo 524 izaslanika, a Dražen Breglec 464 glasova.

Kosor je istaknuo kako je njegova pobjeda pobjeda i HSLS-a. Pozvao je članove strane da krenu "istim putem za bolji HSLS" te se zahvalio dosadašnjoj predsjednici Đurđi Adlešić. Ocijenio kako je izborna kampanja za stranačkog predsjednika bila istinski liberalna, jer se zadnjeg trenutka nije znalo tko će biti predsjednik. Obećao je da će HSLS-u vratiti nekadašnji sjaj, učvrstiti ga kao jaku stranku političkog centra i homogenizirati članstvo. Naglasio je kako će HSLS ponovo biti važan politički čimbenik te kako će ostati dijelom vladajuće koalicije, a dosadašnja predsjednica Adlešič i dalje potpredsjednica Vlade RH.

Za potpredsjednike stranke, od 12 kandidata, izabrani: su Hrvoje Vojković, Sandro Jurman, Karin Fenjveši i Stanko Zrilić. Izabrani su i članovi Središnjeg vijeća HSLS-a te Nadzornog odbora i Statutarne komisije.

Na linkovima web stranice HSLS-a možete vidjeti izborne rezultate, izvješće bivše predsjednice o radu stranke , te govor novog predsjednika HSLS-a Darinka Kosora.

Izvor: HSLS

17.11.09

Čestitke našim kandidatima

Želimo zahvaliti svim članovima HSLS-a što ste odvojili svoje vrijeme i otišli u subotu 14. 11. 2009. godine u Slavonski Brod na 15. Sabor HSLS-a.

Posebne čestitke u ime ŽV HSLS-a Međimurske županije prosljeđujemo dvjema našim kandidatkinjama koje su na 15. Saboru izabrane:

- Dragica Jagec iz Strahoninca, koja je izabrana za člana Statutarne komisije /sa 495 glasova je na 4. mjestu od 5 članova/ i



- Blaženka Zvošec iz Kotoribe, koja je izabrana za člana Središnjeg vijeća /sa 426 glasova na 18. mjestu po broju glasova od 42 člana/.

6.11.09

Skup HSLS-a u Pribislavcu

Županijsko vijeće HSLS-a Međ. Županije održalo je svoju 19. sjednicu u Pribislavcu. Sjednici su se uz članove ŽV HSLS-a odazvali i predstavnici ogranaka koji će sudjelovati na Izbornom saboru HSLS-a u Slavonskom brodu.



Ova sjednica je ujedno bila i znak podrške Draženu Breglecu u njegovoj kandidaturi za predsjednika HSLS-a.



Okupljenima se prigodnim riječima obratio Dragutin Prprović, predsjednik Ogranka Pribislavec, a nakon njega Josip Grivec predsjednik HSLS-a Međimurske županije posebno istaknuvši: „Ovo je najvažniji Sabor za nas, jer po prvi puta imamo kandidata za predsjednika naše stranke na državnoj razini iz naših redova, kandidata koji ima najveće izglede za pobjedu, a to znači da će HSLS postati jedina stranka koja pokriva cijelu Hrvatski koja ima Međimurca za predsjednika. Međimurskom HSLS-u će to dati novi zamah, jer Hrvatskoj i Međimurju treba HSLS, stranka koja će vratiti visoke demokratske dosege u Međimurje, jer Međimurci to zaslužuju.“



Skupu se obratio i Dražen Breglec govoreći o svojoj viziji HSLS-a, viziji koja znači stav, beskompromisnost i aktivniju ulogu na političkoj sceni Hrvatske.


Burnim pljeskom prekidano je njegovo izlaganje, a na kraju je od agilnih žena HSLS-a dobio predsjedničku tortu.





Šesdesetak okupljenih uživalo je i u izvrsnoj glazbi Pribislavskih tamburaša te ugodnom druženju.