29.10.09

Međimurski kandidati za 15. Sabor HSLS-a

ŽV-e HSLS-a Međimurske županije na svojoj 18. sjednici je jednoglasno donijelo prijedlog kandidata za 15. Sabor HSLS-a koji će se održati u Slavonskom Brodu:

- Dražen Breglec, M. Središće - kandidat za predsjednika HSLS-a;

- Dragutin Prprović, Pribislavec - kandidat za NO HSLS-a;

- Dragica Jagec, Strahoninec - kandidat za Statutarnu komisiju HSLS-a;

- Blaženka Zvošec, Kotoriba - kandidat za SV HSLS-a;

- Sven Šipoš, Čakovec - kandidat za SV HSLS-a;

- Josip Dobranić, M. Središće - kandidat za SV HSLS-a;

- Anđelko Kovačić, Selnica - kandidat za SV HSLS-a i

- Dražen Ružić, Podturen - kandidat za SV HSLS-a.

Na istoj sjednici ŽV-a HSLS-a MŽ zaprimljeno je 6 zahtjeva za podrškom kandidature i svi kandidati su jednoglasno podržani od članova ŽV-a HSLS-a Međimurske županije.

1.10.09

Predstavljanje kandidata za predsjednika HSLS-a

01. 10. 2009. u Čakovcu je održana sjednica Županijskog vijeća HSLS-a Međimurske županije. Nakon održane sjednice svi članovi Županijskog vijeća su otišli u Varaždin gdje su se po prvi puta dosad članovima stranke predstavila sva trojica kandidata za predsjednika stranke.


Fotografija: Predstavljanje u Samoboru

Sabor Hrvatske socijalno liberalne stranke, na kojem će biti izabran novi predsjednik i novo vodstvo za iduće četiri godine, bit će održan 14. studenoga u Slavonskom Brodu.

Svo troje kandidata za predsjednika izjavilo da će upravo oni, budu li izabrani, vratiti vjerodostojnost stranci i povjerenje birača te izgraditi HSLS na liberalnim i načelima politike centra.

Državni tajnik za promet i potpredsjednik stranke Hrvatske socijalno liberalne stranke Dražen Breglec istaknuo je kako je najznačajniji motiv za njegovu kandidaturu motiviranost da se stranci slavne prošlosti vrati politička relevantnost i značaj koji je imala do prije nekoliko godina.
Napomenuo je da bi dužnost predsjednika HSLS-a u njegovu slučaju ujedno predstavljala i logičan nastavak dosadašnje uspješne političke karijere koja traje već 16 godina; "Prvi potez, dobijem li povjerenje, bit će izrada novog koalicijskog ugovora, budući da postojeći nije važeći. Kroz novi koalicijski ugovor vidjet ćemo kakvi će biti sljedeći potezi. Smatram da se neki liberalne crte u sadašnjem programu neće moći realizirati, a vidjet ćemo koje će moći ostati u novom koalicijskom sporazumu. Nadalje, naravno da smatramo da HSLS-ov rad u trenutnoj vladi do sada jest bio zamijećen, ali želimo da bude još zamijećeniji... Želimo aktivno doprinijeti boljitku države te smo spremni preuzeti teret reformi. Reformi koje želimo da se provode doslovno, a ne da se pretvaramo u njihovom provođenju." rekao je Brglec.
Breglec naglašava da je njegova vizija stvoriti novi HSLS koji će prije svega zastupati interese građansko-liberalnog biračkog tijela te ponuditi Hrvatskoj javnosti dostojnu alternativu u političkom centru, nasuprot dosad bipolarizirane političke scene.

Darinko Kosor, predsjednik je zagrebačke organizacije i drugi kandidat za predsjednika. Naglasio da želi biti predsjednik - profesionalac; "Mnogi se u Hrvatskoj bave politikom usput, uz neke druge poslove, a predsjednici su stranaka, a strankama se ne bave. Zato i je politička scena takva kakva jest. Želim 10 sati dnevno raditi za HSLS. Imam vremena, volje i iskustva da to radim. Prvi zahtjev HSLS-a, kao liberalne stranke, bit će ukidanje kriznog poreza. To je ono što najviše opterećuje građane ove zemlje i liberalna opcija mora biti prva koja će inzistirati na liberalnom zakonu i rasterećenju gospodarstva. Na žalost, u našoj prošlosti, zadnjih 5-6 godina, HSLS ni po čemu nije bio prepoznatljiv. Ono što ću ja napraviti, to je da će HSLS sigurno biti prepoznatljiv po 5 bitnih točaka i to iz onih tema koji su liberalne, a to je gospodarstvo i vladavina prava. Moramo obnoviti organizaciju i zadati si jasne programe. Što se izlaska iz vladajuće koalicije tiče, nećemo izaći iz nje. HSLS je već jednom to učinio i bilo je to na svoju štetu. Ova vlada neće pasti zbog 2 zastupnika HSLS.a... ako nakon svih nedavnih štrajkova i problema ova vlada padne, past će zbog hrvatskog naroda." rekao je Kosor.

Treći kandidat, koji se predstavio sa svojim programom je Davor Žmegač, aktualni gradonačelnik Kutine i zamjenik sadašnje predsjednice Đurđe Adlešić; "Ja ne želim redizajn, ja želim reinženjering HSLS-a. Moramo ponovno sami sebe osmisliti. HSLS treba skinuti prašinu sa svoje intelektualne povijesti, sa svojih liberalnih načela koje je zanemario i mora ponovno biti vodeća i moderna, urbana, liberalna građanska stranka u hrvatskoj politici. Trenutna politika nije dobra i to znaju svi građani Hrvatske. Teško mi je sumnjati da će isti političari, koji su zadnjih 15 godina radili ovo što jesu, da oni mogu napraviti značajne promijene. Da bi se hrvatska politika mijenjala moraju se mijenjati političke stranke, mora se mijenjati HSLS. Želim ponuditi promijene. I to pod A; unutarnje promijene u organizaciji HSLS-a, pod B; sa svim članovima HSLS-a stvoriti novu politički nišu za stranku... mi moramo znati što zastupamo, koga zastupamo i koje su naše vrijednosti, i pod C; redefinirati poziciju HSLS-a kao liberalne stranke, učlanjene u međunarodne, a pogotove europske asocijacije liberalnih stranaka, jer danas mi to nismo..."

Nakon detaljnog predstavljanja kandidati su opširno odgovarali na pitanja članova HSLS-a.

O novom predsjedniku HSLS-a odlučit će članovi na stranačkom Saboru, 14. studenog.

Info: Urednik